Šta početnici (ne)će smeti da voze?

rent a car beograd

Približavaju se već dugo najavljivane izmene zakona o bezbednosti saobraćaja, a samim tim približava se i momenat kada će najverovatnije početnici tj. vozači sa probnim dozvolama dobiti nova ograničenja. Da li će i kojoj meri ova ograničenja uticati i na rent a car Beograd, ostaje da vidimo. Trenutno osobama sa probnim vozačkim dozvolama i mlađim od 22 godine nije moguće da koriste uslugu rent a car Beograd.

rent a car beograd

Pored toga, ostala ograničenja su:

  • Probna dozvola se koristi samo na teritoriji Republike Srbije.
  • Za lica koja imaju 17 godina – ne smeju samostalno upravljati vozilom. To mogu činiti samo pod nadzorom lica koje poseduje vozačku dozvolu te kategorije, minimum 5 godina. To lice je dužno da nadzire vozača i da se stara da on vozilom upravlja na bezbedan način.
  • Vozilo kojim upravlja vozač sa probnom vozačkom dozvolom mora biti označeno, sa prednje i zadnje strane, posebnom oznakom „P“ .
  • Vozač sa probnom vozačkom dozvolom ne sme imati više od 9 kaznenih poena. U protivnom,  poništava mu se probna vozačka dozvola.
  • U periodu od 23h-0h5 ujutru ne sme se upravljati vozilom.
  • Vozač mora da se kreće brzinom 10% manjom od one koja je propisana na delu puta po kome se vozi.

Šta će izmene zakona o bezbednosti saobraćaja tačno doneti, još uvek se nagađa. Kako stvari stoje i po informacijama koje su došle do medija najviše promena će biti vezane upravo za vozače sa probnim vozačkim dozvolama. U nastavku teksta predstavljamo vam neke od mogućih promena:

  • Probna vozačka dozvola je do sad važila godinu dana od izdavanja (nakon položenog vozačkog ispita). Ovim izmenama je, koliko saznajemo, predviđeno da će ubuduće ovaj dokument važiti 2 godine umesto dosadašnjih godinu dana.
  • Biće takođe produženo vreme kada se sa probnom vozačkom dozvolom ne sme voziti. To bi od sad trebalo da bude period od 23h – 06h časova (do sada je bilo do 5h ujutru).
  • Za vozače sa probnom vozačkom dozvolom bi mogla biti predviđena i ograničenja u pogledu snage motora vozila kojim mogu upravljati – do 80 kW.
  • Najspornija je po našem mišljenju pominjana eventualna odredba da se vozačima, koji pre punoletstva polože vozački ispit, izda probna vozačka dozvola, sa rokom važenja do 21. godine starosti (dakle čak pune 4 godine i koji mesec preko).

rent a car beograd cene

Kada je u pitanju rent a car Beograd, verovatno će sve ostati isto, jer same rent a car kompanije imaju pravo da dodatno pooštre uslove za uslugu rent a car Beograd. Tako da, većina rent a car Beograd kompanija neće dozvoljavati iznajmljivanje automobila mlađima od 22 godine, i osobama sa probnim vozačkim dozvolama.

Uslove pod kojima možete iznajmiti rent a car Beograd automobil u Infinity Rent a Car Beograd možete pogledati u rubrici uslovi najma rent a car vozila. U slučaju da Vam zatreba dodatna informacija ili prosto želite na vreme da rezervišete automobil slobodno kontaktirajte Infinity Rent a Car, a ljubazno osoblje će se pobrinuti da svi Vaši zahtevi budu ispunjeni.

Želimo Vam srećan i ugodan put!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *