Pravilno skladištenje auto guma

Kako pravilno odložiti auto gume

Početak novembra u Srbiji između ostalog je vreme kada letnje gume na automobilima je potrebno zameniti za zimske. U procesu zamene guma, najmanje se vremena i pažnje posvećuje skladištenju auto guma. Većina će sad reći šta tu ima da se misli ili posebno posvećuje pažnja, skineš jedne staviš druge gume, letnje u podrum ili garažu i završena priča. Međutim, nije baš tako.

Da se razumemo, ne radi se ni o baš kvantnoj fizici ili sl, ali ipak prilikom skladištenja auto guma, potrebno je voditi računa o nekoliko faktora:

 • Vlaga
 • Svetlost
 • Higijena
 • Način odlaganja guma

Što se tiče vlažnosti u prostoriji u kojoj se skladište auto gume, treba da bude suva, bez mogućnosti dotoka ili prodora bilo kakve tečnosti, odnosno vlažnost ne sme biti tolika da stvara kondezaciju ili čak buđ. Gume takođe ne bi trebale da budu u direktnom kontaktu sa podlogom, već par cm od podloge.

Guma kao materijal ne voli baš svetlost, tako da prostorija u kojoj čuvate vaše gume trebala bi da bude mračna i nikako sa direktnim izvorem svetlosti na same auto gume. Posebno obratiti pažnju na eventualne veštačke UV zrake, koji takođe mogu škoditi samim gumama.

Podrum, garaža, magacin ili neka druga prostorija u kojoj planirate da čuvate vaše auto gume trebala bi da bude čista. Takođe, pre samog skladištenja, auto gume treba oprati i spolja i iznutra, povaditi sve kamenčiće iz šara gaznog dela i uskladištiti ih pravilno.

Kako se pravilno odlažu auto gume?

Kod skladištenja auto guma važno je da gume održe svoj prirodan oblik i da ne trpe nikakav ili što manji fizički pritisak ili torziju. Da bi se to obezbedilo postoje dve mogućnosti:

 1. Ako su gume koje odlažete na felnama, potrebno ih je:
 • naduvati do 3 bara,
 • obeležiti svaku gumu na kom je mestu stajala (npr. PL – prednji leva, ZD – zadnja desna)
 • postaviti ih da stoje horizontalno, jedna na drugu, idealno bi bilo po dve u paru
 • mogu se i okačiti na držače, što zahteva malo više prostora

 

Ispravno skladištenje auto guma sa felnama

Primer odlaganja auto guma sa felnama

 1. Ako odlažete auto gume bez felni, potrebno je:
 • Takođe obeležiti svaku gumu na kom je mestu stajala
 • Skladištiti ih u vertikalnom (prirodnom) položaju (ni slučajno nakrivljene)
 • da budu na ravnoj podlozi i barem nekoliko cm odignute od poda
Pravilno odlaganje auto guma bez felni

Primer skladištenja auto guma bez felni

Naravno, ne treba zaboraviti da su gume izuzetno zapaljive i rizične, tako da vodite računa da gume ne skladištite u blizini zapaljivih materija ili goriva, kao ni u blizini razređivača, ulja ili nekih tehničkih masti.

Infinity rent a car pored pretežne delatnosti koju obavlja a to je iznajmljivanje automobila, u svoj portfolio usluga uvrstio je i uslužno čuvanje odnosno skladištenje auto guma. Više o tome pisaćemo u nekom od narednih tekstova. Do tada, u slučaju da vam zatrebaju naše rent a car usluge u Beogradu, Novom Sadu, Inđiji ili Vam je potrebno iznajmiljivanje automobila na aerodrom Beograd, slobodno nas kontaktirajte.

Želimo vam siguran i srećan put.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *