Porast broja noćenja i rent a car usluga u Beogradu

rent a car usluga

U poslednjih nekoliko godina Beograd je postao značajno turističko mesto u ovom delu Evrope.  A razloga za to je mnogo. Beograd svojim posetiocima tokom cele godine nudi mnoštvo sadržaja.

Svako ko dolazi u Beograd obavezno želi i treba da poseti Skadarliju, Terazije, Knez Mihajlovu ulicu, Stari dvor, Kalemegdan, Hram Svetog Save… Prema podacima republičkog zavoda za statistiku u Beogradu je od početka godine do kraja septembra ostvareno 779203 noćenja, a od toga je više od 80% stranaca. Iz godine u godinu broj noćenja odnosno broj turista se povećava.

Noćenje u Beogradu i rent a car

Nelojalna konkurencija i kršenje zakona

S porastom turista odnosno aktivnosti u turizmu kao grani privrede, raste i broj korisnika rent a car usluga. S tim u vezi povećao se i broj samih rent a car kompanija u Beogradu.

Ono što nije dobro je da je među njima veliki broj nelegalnih rent a car kompanija, što dovodi prvenstveno u rizik same klijente, a onda i do nelojalne konkurencije. Pojedine rent a car kompanije često krše osnovne odredbe zakona koji su na snazi u Republici Srbiji. Tu se pre svega misli na registraciju pravnog lica u nekoj od dozvoljenih formi, a onda i na izdavanje fiskalnih računa korisnicima rent a car usluga.

Rent a car usluga

Starost automobila koji se iznajmljuju

Jedna od osnovnih stvari koju bi trebalo da znate prilikom iznajmljivanja automobila jeste da automobili koji se iznajmljuju ne smeju da budu stariji od 5 godina starosti u trenutku najma. Šta to tačno znači? Trenutno je 2017. godina , rent a car kompanije koje danas iznajmljuju automobile mogu imati najstariji automobil za uslugu najma koji je 2012. godište, odnosno automobile 2012, 2013, 2014, 2015 godište i mlađi. Od sledeće 2018. godine, automobili koji se mogu iznajmljivati su 2013, 2014, 2015. godište itd.

Kršenjem ovog dela zakona o turizmu koji reguliše rent a car branšu, najviše gube sami klijenti jer često se može na tržištu naći ista ili slična cena najma za automobil iste kategorije, ali značajno različita godišta automobila. To onda više nije ista tj. komparativna rent a car usluga. Pa složićete se nije isto da li iznajmite auto koji je 2014. godište ili auto koji je 2007 godište. Iako, često 2007. godište zvuči kao mlad auto, ali imajte na umu da je taj auto star 10 godina. U nastavku vam predstavljamo član zakona o turizmu koji jasno govori o ovoj temi:

Član 102

Vozila koja su predmet iznajmljivanja ne mogu da budu starija od pet godina i moraju da ispunjavaju uslove utvrđene propisima o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Pružalac usluga iznajmljivanja vozila iz člana 101. stav 1. ovog zakona mora da ima najmanje tri registrovana motorna vozila.

Naravno, treba napomenuti da ne krše svi zakon i da ima rent a car kompanija koja profesionalno i savesno rade svoj posao. Naš cilj jeste da rent a car usluga u Beogradu i Srbiji se podigne na viši nivo i da našim klijentima pružimo, pre svega ispravne I bezbedne automobile, a za to je potrebno da svi poštuju zakon.

Verujemo da će u narednom periodu biti više rent a car Beograd kompanija koju poštuju sva pravila i da će rent a car usluga, za sve one koji dolaze u Beograd biti bolja nego do sada. Jer, rent a car usluga kao što ste mogli videti regulisana je zakonom o turizmu, što znači da i rent a car usluga u Beogradu učestvuje i doprinosi kompletnoj slici o našem glavnom gradu i našoj zemlji.

Naravno, ukoliko Vam zatreba rent a car usluga u Beogradu, naša kompanija Infinity Rent a Car ispunjava sve zakonom propisane uslove, i mnogo više od toga. Budite slobodni da nas kontaktirate za više informacija.

Želimo Vam svako dobro i srećan put.

 

 

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Da li je vredno i da li se isplati krenuti na put sa automobilom starim 10 godina? U našem prethodnom tekstu smo pisali o tome da neke rent a car kompanije krše zakon i iznajmljuju automobile starije od 5 […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *