Na svakih 6 meseci na tehnički pregled???

rent a car agencija

Od sada pored rent a car agencija i vozila starija od 15 godina će po novom zakonu i pravilniku ići na redovni 6 mesečni tehnički pregled. 27.aprila u Sl.Glasniku 31-2018 objavljen je novi Pravilnik o tehničkom pregledu koji u istoriju šalje prethodni pravilnik donesen pre više od 30 godina. Zaista se dugo čekalo sa ovim podzakonskim aktom koji je trebalo da bude donesen na osnovu ZBS još 2010 godine, a isti počinje sa primenom u roku od 60 dana od stupanja na snagu tačnije početkom jula 2018.

Jedna od najvećih promena koje donosi novi pravilnik jeste obavezan tehnički pregled na svakih 6 meseci za vozila starija od 15 godina.

Po zakonu, rent a car agencija svoja vozila takođe treba da podvrgne tehničkom pregledu na svakih 6 meseci.

rent a car agencija

Dodatne novine što se tiče tehničkog pregleda odnose se na same objekte odnosno pravne subjekte koji pružaju usluge tehničkog pregleda.

Tako, npr. svaka stanica za tehnički pregled mora da ima opremu za video nadzor, odnosno za snimanje kompletnog tehničkog pregleda.

Po rečima Vladimira Marinkovića, predsednik Nacionalne asocijacije tehničkih pregleda (NATEP), uvođenje video nadzora na linijama tehničkog pregleda predstavlja najbitniju promenu za tehničke preglede i smatra da će izmenama Zakona tehnički pregled prvi put posle dvadesetak godina ponovo dobiti na svrsi i važnosti koju je trebalo da ima i do sada.

Pored video nadzora, novina prilikom vršenja tehničkog pregleda bilo da se radi o automobilima fizičkih lica, ili automobila koja su u vlasništvu rent a car agencija, svaki automobil na tehničkom pregledu će biti fotografisan sa najmanje dve fotografije.

Što se tiče cene, ona će zakonom biti predviđena u smislu najniže moguće kao i najviše. Ova odredba će sprečiti pojedine kompanije da nude tzv. besplatni tehnički pregled. Očekuje se da će i sama prosečna cena tehničkog pregleda biti povećana u odnosu na sadašnju cenu. Sa druge strane, vlasnicima vozila starijim od 15 godina i rent a car agencijama ovo će predstavljati dodatni trošak. U javnosti ovaj obavezni 6-mesečni tehnički pregled naišao je na brojne kritike, a jedan od glavnih argumenata protiv tehničkog pregleda na svakih 6 meseci jeste da skoro nigde u Evropi ne postoji takva praksa.

rent a car agencija

Još jedna od stvari koje donosi novi pravilnik o tehničkim pregledima jeste minimum trajanje tehničkog pregleda koji sada iznosi 30 min za putnička vozila.

Svakako postoje još brojne promene koje u principu najviše utiču na same objekte gde se obavljaju tehnički pregledi, a ne na fizička lica ili na vozila u vlasništvu rent a car agencija, a ako vas interesuju detalji ovde možete pročitati ceo pravilnik.

Za kraj, kada je u pitanju rent a car agencija, moramo spomenuti naš Infinity Rent a Car, a za detaljnu ponudu pogledajte kompletan vozni park ili kontaktirajte Infinity Rent a Car na 0641600175.

 

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *