Kako i koliko je dozvoljeno zatamnjenje stakala?

iznajmljivanje auta

Još pre nekoliko godina donesena su jasna pravila o tome kakve folije smeju da se lepe na stakla, ko radi ispitivanje, ko izdaje atest i koja je cena za zatamnjivanje stakala, kao i da li pravila važe i za iznajmljivanje auta u Beogradu.

Čuveno pitanje svih pitanja jeste da li smemo da zatamnimo stakla i koliko?

Po trenutnim zakonskim odrednicama, da, dozvoljeno je zatamnjivanja auto stakala sa određenim ograničenjima:

  • Prednji vetrobran, tj. šoferku ne smete da zatamnjujete ni 1%
  • Prednja bočna stakla (kod vozača i suvozača), mogu da se zatamne, ali samo tako da ukupna vrednost prigušenja svetla ne prelazi 30%
  • Zadnja bočna stakla i zadnje staklo, tj. zadnji vetrobran možete da zatamnite koliko god želite. Praktično možete da ih prefarbate.

Atest zatamnjenih stakala

Dakle, na stakla smeju da se lepe samo i isključivo folije koje imaju atest – tj. proizvodi koji su prošli određene provere i koji ispunjavaju određene uslove. Da se ne biste našli u nezgodnoj situaciji, lepljenje folija prepustite renomiranim servisima koji garantuju i za folije koje lepe i za svoju uslugu.

iznajmljivanje auta

 

Kada je u pitanju ispitivanje zatamnjenih stakala, tj. ispitivanje stakala na koja je zalepljena folija, to trenutno radi samo Centar za motorna vozila Auto-moto saveza Srbije (CMV AMSS).

Nakon što automobil prođe ispitivanje, podnosite zahtev Agenciji za bezbednost saobraćaja – detaljnije na ovom linku, pre čega je potrebno obaviti i tehnički pregled.

Cena zatamljenih stakala

Cena lepljenja folija na auto stakla u proseku je oko 10.000 dinara.

Potrebno je zatim da dobijete dozvolu od ovlašćenog uvoznika – zastupnika brenda vozila na kome zatamnjujete stakla za “prepravke na vozilu”, što će vas koštati i do 12.000 dinara (za “škodu” i još nekoliko brendova je, na primer, besplatno). Sledi, zatim, podnošenje zahteva Agenciji za bezbednost saobraćaja za dobijanje dozvole za ispitivanje zatamnjenosti stakala i zatim odlazak u Centar za motorna vozila AMSS, gde se dobija atest.

iznajmljivanje auta

Zahtev za atestiranje i obrada dokumentacije Agenciji će vas koštati 3.300 dinara. Ispitivanje u AMSS je dodatnih 2.400 dinara, a izdavanje uverenja (Agencija za bezbednost saobraćaja) dodatnih 3.000 dinara. Uz republičku administrativnu taksu od 300 dinara ceo ovaj proces, naravno uz novi tehnički pregled (800 do 2.000 dinara), koštaće vas najmanje 20.000 (ukoliko dobijete gratis dozvolu proizvođača vozila za prepravke), a može da vas košta i više od 30.000 dinara.

Možda je onda iznajmljivanje auta sa zatamnjenim staklima jednostavnija i jeftinija varijanta. Ipak, i tada treba povesti računa kojoj kompaniji za iznajmljivanje automobila se obraćate, jer treba uvek koristiti proverenu i sigurnu kompaniju. Infinity Rent a Car Beograd je kompanija koja se uspešno bavi ovom delatnošću i može odgovoriti na svaki Vaš zahtev vezan za iznajmljivanje automobila. Za više informacija ili ako ste već odlučili da odaberete opciju iznajmljivanja auta pozovite naš rent a car kontant telefon : 062 7 888 99 ili na email: info@infinityrentacar.rs

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *