Kada su nastale zimske gume?

rent a car beograd

U današnje vreme postalo je potpuno normalano da dolaskom hladnijih dana auto gume na našim ljubimcima menjamo sa letnjih na zimske, i obrnuto kada dođu topliji dani. Međutim, nije oduvek bilo tako iako je prva zimska guma napravljena davne 1934.

Prva zimska guma zvala se Kelirengas i proizvedena je za kamione, s obzirom da je to bilo vreme kada su zaprežna vozila bila zamenjivana prvim vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Verovatno i logično Kelirengas guma proizvedena je u Finskoj od strane današnje kompanije Nokian Tyres. Kasnije je ta guma dalje razvijana i usavršavana do današnjih dana.

Ipak dolazak i trend zimskih guma na naše prostore desio se dosta kasnije.

Lanci za gume

Pre 20-ak godina odlazak automobilom na zimovanje tj. skijanje nije se moglo zamisliti bez lanaca za gume. Jake zime sa puno snega u ski centrima kao što su Kopaonik i Jahorina stvarali su mnogo problema turistima koji su dolazili na planinu radi skijanja i zimskih odmora. U samom podnožju planine stajala je policija koja nije dozvoljavala nikome da uopšte i proba penjanje bez montiranih lanaca na pogonskim točkovima.  Montiranje samih lanaca, barem tih prvih modela nije bilo baš lako i prilično je bilo stresno. Otežavajuća okolnost je veoma niska spoljna temperatura, a da biste namestili lance, na rukama ne možete imati rukavice jer onda nemate odgovarajuću preciznost koja vam je potrebna kako biste ih namestili. Na sreću, pojavile su se zimske gume koje ovakve i slične situacije rešavaju veoma uspešno. Takođe pojavile su se i druge inovacije koje su unapredile i pomogle svima koji se kreću po podlozi prekrivenom snegom i ledom, kao što su:

– leptir lanci

 

– navlake za točkove

– mreže za točkove

– opruge za sneg

– Pauk lanci

Резултат слика за snow chains

Zimske gume

Sredinom 90-tih godina pojavile su se prve zimske gume na našim prostorima. S obzirom na prethodna iskustva retko ko je uopšte tada verovao i mislio da bilo kakve gume bez lanaca mogu da se izbore sa snegom, ledom i niskim temperaturama, pogotovo u planinskim uslovima. Međutim, već prvi modeli zimskih guma davali su neverovatne rezultate. Čak su i automobili sa pogonom na zadnjim točkovima imali uspehe u kombinaciji sa zimskim gumama. Sve više i više ljudi prepričavalo je iskustva o zimskim gumama. Pa ste tako na planinama i turističkim ski centrima mogli videti sve više automobila bez lanaca kako uspešno savladavaju sve serpentine pod snegom i ledom.

Zakon o saobraćaju

Projekat zimskih guma je postao više nego uspešan, pa danas većina zemalja propisuje obaveznu upotrebu zimskih guma na pogonskim točkovima, ako ne i na svim točkovima u zimskom periodu. U Srbiji zakon propisuje upotrebu zimskih guma na pogonskim točkovima u periodu od 01.11. do 01.04. i to sa minimum 4mm debljinom šare u uslovima kada na kolovozu ima snega ili leda.

Što se tiče Infinity rent a car voznog parka, svi naši automobili su već „obuveni“ u nove zimske cipele i spremno dočekuju nove i stare klijente. Za sve dodatne informacije i rezervacije možete nas slobodno kontaktirati na telefone 0641600175 ili ne email: info@infinityrentacar.rs

 

1 reply

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] i osnovno i nešto što je zaista obavezno, jeste promena letnjih za zimske gume. Infinity rent a car Beograd je već pisao o ovoj temi u nekom od naših prethodnih […]

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *