,

Šta je to CAR:GO i kako radi

iznajmljivanje auta u Beogradu

Poslednjih dana aktuelna tema je zakonitost poslovanja kompanije CAR:GO koju su pokrenuli taksi udruženja u Beogradu prvenstveno štrajkom i blokiranjem ulica u Beogradu. Kako bi objasnili celu situaciju napravili smo malu analizu kako bi pokazali u kojim slučajevima je iznajmljivanje automobila u Beogradu jeftinijie od korišćenja taksi usluge ili korišćenja usluge CAR:GO. Najpre hajde da prvo razjasnimo zbog čega su se taksisti pobunili i zbog čega je nastala cela drama.

Šta je to Uber odnosno CAR:GO?

2009. godine pojavio se Uber, a 2015 zatim i srpska verzija pod nazivom CAR:GO. Radi se o mobilnoj aplikaciji putem koje korisnik može zakazati odnosno poručiti vožnju u Beogradu, dakle sa te strane isto kao i taxi. Prilikom poručivanja i zakazivanja vožnje, aplikacija će Vam pružiti informacije o vozaču (ime) kao i o vozilu kojim ćete se voziti (npr. Citroen C5).

iznajmljivanje auta u Beogradu

Prosečno čekanje vozača u Beogradu putem CAR:GO aplikacije je oko 5 min. Kada se vozač pojavi na lokaciji koju ste tražili aplikacija vam šalje obaveštenje da je vozač stigao. Ono što je velika razilka u odnosnu na taxi, je da automobili CAR:GO aplikacije nisu obeleženi nikakvim dodatnim oznakama ili oznakom taxi, dakle sasvim običan auto. Druga bitna razlika je CAR:GO vozači su neuporedivo ljubazniji od tradicionalnih taksista u Beogradu (čast izuzetcima). Veoma često će vas ponuditi bombonama, maramicama ili sl. Obavezno pitanje je da li želite da upalim/ugasim klimu i sl, dakle jedna topla (nesvakidašnja) dobrodošlica. Vozači su takođe veoma nasmejani i prijatni. Na kraju, joše jedna bitna razlika i prednost kod CAR:GO je da prilikom završetka vožnje nema čekanja da bi se obavila naplata usluge, čim se auto zaustavi Vi možete napustiti vozilo, jer se naplata vrši automatski – putem kredita koji je kupljen direktno iz aplikacije. Neko bi rekao sitnice, ali ove sitnice zaista prave razliku u odnosu na tradicionalnu taxi uslugu.

Šta je sporno kod CAR:GO usluge?

Po rečima predstavnika Privredne taksi komore Srbije ovakav način pružanja usluga predstavlja rad na „crno“ i suprotno zakonu o saobraćaju po kojem posluju taksi udruženja.

iznajmljivanje auta u beogradu

Sa druge strane CAR:GO se poziva na zakon o Turizmu odnosno na član zakona koji se tiče iznajmljivanje auta u Beogradu sa vozačem (limo servis). I zaista ako pročitate zakon o Turizmu, u članu 101 stoji:

Uslugama iznajmljivanja vozila (rent-a-car) smatra se iznajmljivanje putničkih automobila bez vozača.

Posebna vrsta iznajmljivanja vozila je iznajmljivanje putničkih automobila sa uslugama vozača (limo service). 

Usluge iz st. 1. i 2. ovog člana može da pruža privredno društvo, drugo pravno lice, preduzetnik ili ogranak stranog pravnog lica, ako je registrovano u odgovarajućem registru.

Tako gledano usluga koju pruža CAR:GO je potpuno legalna. Ipak, taksi udruženja smatraju da je glavni problem što CAR:GO vozači nemaju licencu i da licenca donosi određeni standard i sigurnost. Kako će se ovaj problem rešiti ostaje nam da vidimo…

Da li je iznajmljivanje auta u Beogradu rešenje problema?

Neko bi rekao, ako se i rent a car Beograd agencije uključe u „rešavanje“ problema to je samo „dolivanje ulja na vatru“. Ipak, smatramo da bi za neke delove ovog problema možda iznajmljivanje automobila u Beogradu bilo zaista dobro rešenje. Ukoliko Vam je prevoz i automobil potreban na nekoliko dana iznajmljivanje auta u Beogradu je definitivno najpovoljnija opcija za vas, jer nemate čekanja, možete da povezete celu porodicu, možete se odvesti i van Beograda, ne zavisite od veština vozača već sve zavisi od vas. Na kraju, utisak koji ostavite ako dođete u recimo automobilu koji sami vozite i još ako je luksuznije klase je sigurno bolji nego da izađete iz recimo Fiat-a 500. 🙂

iznajmljivanje auta u Beogradu

Šalu na stranu, ukoliko vam je automobil potreban na duži period (nekoliko dana) i ako vam je potreban za Beograd i okolinu Beograda najbolja i najpovoljnija opcija za vas je definitivno iznajmljivanje auta u Beogradu. Dok ako vam je prevoz potreban jednom dnevno ili svega nekoliko puta nedeljno taksi ili CAR:GO opcija je bolja za vas.

Naravno, prilikom odabira agencije odnosno kompanije za iznajmljivanje automobila u Beogradu treba voditi računa i koristiti proverene rent a car agencije. Jedna od takvih jeste i Infinity Rent a Car Beograd, koja nudi najbolje automobile po najpovoljnijim cenama. Rezervacije možete izvršiti putem našeg rent a car kontakt telefona: 0641600175.

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *