Istorijat rent a car usluga

rent a car beograd

Potreba za putovanjima postoje od davnina sa gotovo istim ili sličnim razlozima, jedino što se kroz vreme prevozno sredstvo menjalo. U početku su to bili konji, zaprežna vozila i sl. a danas su to najčešće automobili. U vreme, kada sve veoma brzo napreduje i  razvija potreba za automobilima je gotovo svakodnevna. Iz tih razloga verovatno ste barem jednom bili u situaciji da vam je potreban iznajmljeni automobil. Međutim,  da li znate kada i kako je sve počelo sa industrijom iznajmljivanja automobila odnosno rent a car?

rent a car beograd

I sve je počelo ovako… 🙂

Džo Sonders iz Nebraske je još davne 1916. godine iznajmio svoj Ford Model T jednom lokalnom trgovačkom putniku, a kasnije i ostalim biznismenima toga vremena koji su poslom dolazili u grad. Tako da se on ujedno i smatra začetnikom rent a car industrije. Već prilikom prvih iznajmljivanja ugradio je i merač kilometraže na prednji levi točak, i naplaćivao 10 centi po pređenoj milji, kako bi nadoknadio habanje svog automobila.

ford model t prvi rent a car

Ford T Model

U narednih nekoliko godina, tačnije do 1925. godine njegova kompanija poslovala je u 21 državi širom SAD. Pored Fordovih automobila u Sondersovoj floti našli su se sada i Chrysler vozila.

Prva konkurencija

Kako to obično biva, ubrzo se pojavila i prva konkurencija. 1918. godine Walter L. Jacobs otvorio je svoju  kompaniju u Čikagu sa flotom od 10 vozila, mahom Fordovih modela. U to vreme Walter je svoje automobile sam održavao i popravljao. U narednih nekoliko godina, razvio je kompaniju i postao milioner. Međutim u isto vreme bavio se i krijumčarenjem alkohola dok je trajala prohibicija u SAD. Tako je i sama rent a car industrija došla na loš glas. Na sreću, 1926. godine John Hertz, u to vreme vlasnik  “Yellow Cab” taksi kompanije u Čikagu kupio je Sondersovu kompaniju. Tako je nastala jedna od najpoznatijih rent a car kompanija, koja posluje i dan danas.

Nagli rast i razvoj

Početkom 20. veka glavno prevozno sredstvo bila je železnica. Razvojem železnice razvijala se i rent a car industrija. Tako su prve rent a car poslovnice bile otvarane na samim železničkim stanicama. Rezervacije su se vršile najčešće telegramom, a putnici su prilikom dolaska na samoj železničkoj stanici iznajmljivali automobile za svoje potrebe, nakon čega su automobile vraćali na istoj železnočkoj stanici i dalje put nastavljali železnicom do sledećeg većeg mesta ili grada, gde su ponovo mogli da iznajme auto na stanici.

Nakon ovog perioda železnicu je zamenio avion i avionski saobraćaj, pa su se rent a car poslovnice premestile na aerodrome. Avio kompanije su se počele udruživati sa rent a car kompanijama nudeći “fly&drive” pakete, tj. prodaja avio karte i rent a car usluge na jednom mestu i u jednom paketu. Naravno, internet je uticao i na rent a car industriju, pa je telefon i telegram zamenio email, odnosno on line rezervacije.

iznajmiljivanje vozila

Ovakav vid poslovanja kompanija za iznajmljivanje vozila traje i danas, a koji tehnološki pronalazak i napredak će premestiti rent a car poslovnice sa aerodroma na neko drugo mesto, ostaje nam da vidimo…

U svakom slučaju, očekuje se da će odlučujući faktor za napredak rent a car industrije biti dodatni razvoj turizma i automobilizma u oblasti hibridnih i elektro motora. Ukoliko su vam potrebne rent a car usluge, Infinity je pravo mesto za vas, pogledajte naš vozni park!

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *