,

Istorija aerodroma Nikola Tesla

iznajmljivanje vozila na aerodromu

Prošle godine aerodrom Nikola Tesla proslavio je 50 godina postojanja. Razvoj aerodroma Nikola Tesla odvijao se u etapama od otvaranja prvog letelišta do izgradnje današnjeg aerodroma u Surčinu. Uporedo sa razvojem aerodroma Nikola tesla razvijao se rent a car na aerodromu Nikola Tesla, što je i razumljivo jer se rent a car industrija svuda u sveta na sličan ili isti način razvijala.

Usluge koje mi pružamo na aerodromu su:

Prvi beogradski aerodrom

Sve je počelo krajem 1910. godine kada je na vojnom vežbalištu u predgrađu Banjice nastalo letelište kao prvi beogradski aerodrom. Već početkom 1912. godine podignut je prvi drveni hangar za avione i bio namenjen ratovanju sa Turskom. Dve godine kasnije na tom letelištu stacionirane su srpska aeroplanska eskadrila i balonska četa.

Banjički aerodrom korišćen je i nakon Prvog svetskog rata za potrebe poštanskog saobraćaja na relaciji Skoplje-Niš-Beograd-Novi Sad i Beograd-Sarajevo-Mostar. U blizini mesta gde se nalazio taj aerodrom danas je Vojno-medicinska akademija – VMA.

Kalemegdanski aerodrom

Jedna od etapa razvoja beleži i aerodrom koji se prostirao od tadašnjeg turskog amama, današnjeg planetarijuma, sve do ušća Save u Dunav. Sa tog mesta prvi avion poleteo je u januaru 1911. godine, a danas  se na njemu održavaju aeromitinzi sportske i ultralake avijacije.

rent a car beograd aerodrom nikola Tesla

Aerodrom u Pančevu

Priča o razvojnom putu aerodroma nastavlja se nedaleko od Pančeva. Naime, u blizini tog grada sa radom je 1923. godine počeo novi aerodrom, nakon što je vazduhoplovna kompanija “Franko Rumen” pokrenula međunarodnu liniju Pariz-Carigrad. Iste godine sa tog aerodroma uspostavljen je i poštanski saobraćaj, a u jednom vremenskom periodu korišćen je i za obuku pitomaca Vazduhoplovne akademije ratnog vazduhoplovstva Kraljevine Jugoslavije. Nakon oslobođenja, aerodrom je korišćen kao vazduhoplovno vojno učilište. Danas se na mestu starog pančevačkog aerodroma nalaze hale fabrike aviona „Utva“, kao i travnata pista koja se koristi za probne, sportske i trenažne letove.

Međunarodno vazdušno pristanište „Beograd“

Pretposlednju istorijsko-razvojnu etapu čini Međunarodni aerodrom „Beograd“ izgrađen na livadi između Bežanijske kose i leve obale Save koja se zvala Dojno polje. U martu 1927. godine aerodrom je  zvanično otvoren za saobraćaj. Međutim, u februaru 1928. godine letove počinju da obavljaju i avioni prve domaće avio-kompanije „Aero put“. Na samom aerodromu 1931. godine izgrađena je moderna pristanišna zgrada, a 1936. godine ugrađena oprema za sletanje pri slaboj vidljivosti . Ipak, 1944. godine aerodrom su pri povlačenju iz Beograda srušili nemci, koji su ga prethodno koristili tokom Drugog svetskog rata.

Aerodrom „Nikola Tesla“

Za lokaciju novog međunarodnog aerodroma izabran je prostor u blizini Surčina, 18 kilometara zapadno od Beograda, gde je i danas. Najsavremeniji aerodrom u to doba otvorio je drug Tito, 28. aprila 1962, nakon četvorogodišnje izgradnje. Kada je pušten u saobraćaj 1962. godine, aerodrom je imao jednu pistu dužine 3.000 metara, rulnu stazu dužine 3.350 metara, pristanišnu zgradu za prijem putnika, kontrolni toranj, kao i platformu za opsluživanje letelica. Avioni poput prve Karavele, Boeinga 737-300 kao i brojni džambo-džetovi bili su sasvim uobičajeni posetioci na aerodromskoj platformi.

rent a car istorija

Kasnije je izgrađena nova zgrada za prijem putnika, produžena pista i proširena platforma za prijem aviona, a 1997. godine ugrađena je oprema za kategoriju 2 i time omogućena upotreba aerodroma po lošijim vremenskim uslovima.

Širenjem aerodroma, u maju 2006. godine otvoren je rekonstruisani međunarodni terminal 2, dok je u godini jubileja izgrađen i novi biznis salon, odnosno čekaonica površine 350 kvadratnih metara, namenjena poslovnim putnicima.

Rent a car usluge na aerodromu

Kao i svim drugim državama razvoj glavnih aerodroma pratio je razvoj rent a car industrije. Tako je i bilo i sa rent a car uslugama. U početku prvo su bile oformljene predstavništva velikih inostranih poznatih rent a car kuća, a zatim su počele sa radom i lokalne rent a car agencije.

Nakon toga nije bilo većih promena, pa i danas rent a car Beograd Nikola Tesla pruža najvećim delom usluge velikih i renomiranih rent a car agencija i manji broj lokalnih rent a car agencija. Jedna od takvih je i Infinity Rent a car Beograd koja pruža usluge iznajmljivanja automobila na aerodromu Nikola Tesla, a isto tako pruža i usluge rent a car Beograd. Svoje vozilo možete rezervisati putem rent a car kontakt telefona, a vozilo možete preuzeti na aerodromu Nikola Tesla ili drugoj željenoj lokaciji.

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *