Dobra vest  – nema duplih tehničkih pregleda

rentiranje vozila

Puno interesovanja i prašine izazvala je vest o tzv. duplom tehničkom pregledu za vozila starija od 15 godina. Iako je poznato da u Evropi nigde ne postoji takva praksa osim kada je u pitanju rentiranje vozila ili neka druga specifična situacija, novi pravilnik o tehničkom pregledu koji je donet pre nekoliko dana predviđa da se za vozila starija od 15 godina tehnički pregled obavlja dva puta godišnje, odnosno na svakih 6 meseci. Ubrzo sa ovim vestima pojavile su se I kalkulacije da će u buduće rentiranje vozila biti isplativije nego imati spostveni automobile.

Ipak, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović obradovao je građane svojom današnjom izjavom da neće biti duplih tehničkih pregleda već će se tehnički pregled obavljati kao i do sada – jednom godišnje.

nema duplih tehničkih pregleda

On je pojasnio da je zakonskim odredbama iz 2009. godine predviđeno da tehnički pregledi budu na šest meseci za vozila starija od 15 godina.

– Ova odredba neće biti primenjivana i ići ćemo na izmene tog zakona. Niko ne treba da se plaši. Tehnički će biti na godinu dana, kako je bilo do sada – rekao je Stefanović za TV Prva.

S obzirom da je u Srbiji 40% vozila starija od 15 godina, računice su pokazale da bi vlasnici ovih automobila, morali da izdvoje minimum 250 evra, koliko bi ih prosečno koštala popravka automobila, ako žele da prođu znatno rigorozniji tehnički pregled po novom pravilniku koji je trebalo da važi od 5. jula. Tako se javila ideja za rentiranje vozila kao alternativi, jer u tom slučaju svi troškovi vezani za registraciju vozila, održavanje vozila kao i troškove tehničkog pregleda bili bi na firmama koje pružaju usluge rentiranje vozila.

rentiranje vozila

Dodatni argument koji se ovih dana spominje protiv duplih tehničkih pregleda jeste ustavnost takve odluke. Udruženje za zaštitu potrošača “Efektiva” protivi se uvođenju dodatnog tehničkog pregleda za vozila starija od 15 godina i smatraju da tako nešto nije po Ustavu Srbije.

U udruženju „Efektiva“ smatraju da ovaj potez neće doprineti povećanju bezbednosti na putevima, kao i unificiranju cene obavljanja tehinčkigo pregleda, jer “ona mora biti tržišno određena na bazi kvaliteta usluge koja se pruža”.

“Ova odluka je i suprotna Ustavu RS koji zabranjuje diskriminaciju po bilo kom osnovu, čak i ekonomskom, što ovde jeste slučaj jer se diskriminišu vozači lošijeg imovinskog stanja”, saopšteno je iz “Efektive”.

Na kraju ipak, kako je danas najavljeno duplog tehničkog pregleda neće biti, već se tehnički pregled obavljati jednom godišnje, kao i do sada.

rentiranje vozila

Što se tiče iznajmljivanja automobila u Beogradu, odnosno rent a car Beograd vozila, tehnički pregled će morati da obavljaju na svakih 6 meseci. Sa druge strane ovo nije ništa novo, ali je pitanje koliko rent a car Beograd kompanija se pridržava ove obaveze.

Ponudu Infinity Rent a Car Beograd vozila možete pogledati na sledećem linku, a rezervacije možete izvršiti putem email-a info@infinityrentacar.rs ili putem telefona +38162788899

 

0 replies

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *